Kategoria:

Opis

Nie wszelkie wina są przygotowane do długotrwałego składowania. W większości wypadków zaleca się, żeby spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino konserwuje się prawidłowiej niż białe. Przebieg starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina luksusowe są z reguły gromadzone w dębowych beczkach. Drzewo tych beczek na ogół dodaje im szczególny aromat. Nie wszystkie wina nadają się do tego, tylko około 1 procenta. W tym celu pomocna jest stała temperatura powietrza w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. W najwyższym stopniu perfekcyjną temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina powinny być gromadzone w szafach bądź piwnicach poprawnie do tego celu przygotowywanych, jakie muszą spełnić analogiczne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (ciemno, miejsce chłodne i stabilne, względnie duża wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami. W tych pomieszczeniach gromadzi się butelki w pozycji pochylonej czy też leżącej.

Z wyjątkiem nadzwyczajnych zbiorów, nie jest wymagane więcej niż cztery lata do otrzymania wina idealnej jakości. Na ogół białe wino pije się chłodne, to znaczy, że ma temperaturę między 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, natomiast, pije się w temperaturze pokojowej; skutkiem tego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Rekomenduje się spożywanie czerwonego wina o temperaturze między 18 a 22 stopniami Celsjusza. Co poniektórzy uważają, że bardziej odpowiednie są niższe temperatury, w granicach 15 oraz 16 stopni Celsjusza; a nawet pomiędzy 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeśli chodzi o białe wino, choć doradza się, by pić je chłodne, istnieją wyjątki, kiedy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, można podawać w pojemnikach z lodem i zaleca się unikać gwałtownych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeśli chodzi o szampana, choć jest niezwykle popularne i dowcipne otwierać butelkę tak że wyskoczy korek i jego zawartość, etykieta mówi, że ma być otwierany roztropnie. Istnieją karafki, w które przelewa się wino, żeby się strącił osad.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Jak składować oraz serwować wino?”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *